Hızlı Soğutma Odaları

Hızlı-Soğutma-Odası

Hızlı Soğutma Odaları

Bir ürünün soğuk zincirdeki yaşamı işleme alanına geldiği anda başlar. Ne kadar hızlı soğutur ve depolama sıcaklığına getirirseniz, ürün o kadar sağlıklı ve uzun ömürlü olacaktır. Bu şartları sağlamak için ise muhafaza depolarından ziyade hızlı soğutmaya özel cihazlar kullanılması şarttır, çünkü muhafaza cihazları dışarıdan gelen ısınmaya yönelik ısıya karşı içerideki sıcaklığı korumaya çalışırken, hızlı soğutma ve şoklama cihazları tamamen ürünleri olabildiğince hızlı soğutmak üzere tasarlanır.

Hızlı soğutma nedir?

Hızlı soğutma odaları depolama sahasına gelen ürünlerin taze saklama şartlarına getirilmesi, eğer ürünler şoklanacaksa ön soğutma işleminin yapılması için kullanılır. Hızlı soğutma kullanılmasının amacı, taze saklanacak olan ürünlerin tazeliğini yitirmeden olabildiğince hızlı bir şekilde saklama şartlarına getirilmesidir. Böylece bakteri üremesi ve zararlıların gelişmesine hızlı bir şekilde engel olunur, ve ürünlerin saklama ömrü uzatılır.

Dondurularak saklanacak ürünlerde ise hızlı soğutma odaları ön soğutma işlemini yapar ve şoklama için hazır hale getirir. Bu işlemi yapmanın iki amacı vardır;

  1. Şoklama cihazları -35/-40°C’lerde çalışmak üzere tasarlandığı için evaporasyon sıcaklıkları çok düşüktür ve nem evaporatör üzerine yapışarak bir süre sonra evaporatörün verimini düşürür. Hızlı soğutma odalarında ürünlerin nem salınımı azlatılır, böylece şoklama odasındaki nem minimuma indirilerek şoklama süresinin kısaltılması sağlanır.
  2. Şoklama süresinin kısaltılması = enerji tasarrufu. Daha verimli ve daha kısa süre çalışacak olan bir şoklama odası, doğal olarak daha az enerji harcayacaktır. Şoklama enerjisinden edeceğiniz tasarruf çok kısa bir zaman içerisinde hızlı soğutma odalarınızın ilk yatırım maliyetini size geri döndürecektir.

Detaylı bilgi için iletişime geçiniz.